donderdag 9 augustus 2012

A little Story A Day - I'll give it away (identity)

09.09.2012

Identiteit of Identity.


Dat woord werd het voor vandaag. Ze las recensies van de psychologische horrorfilm uit 2003 die werd geschreven door Michael Cooney?

De film vertelt eigenlijk twee verhalen. Elf vreemdelingen stranden in hetzelfde motel door diverse ongelukken die gebeuren tijdens een storm. Gedurende het verblijf in het hotel worden de personen een voor een vermoord door een onbekende. De moordenaar bevindt zich onder de elf personen, maar het is niet bekend wie nu de moordenaar is. Elders probeert een dokter een rechter ervan te overtuigen dat zijn cliƫnt, een seriemoordenaar, niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor zijn daden.

Beide verhalen leiden tot een onverwachte plotwending. De seriemoordenaar blijkt namelijk een gespleten persoonlijkheid te hebben, waardoor de elf personen in het hotel in werkelijkheid niet bestaan. 

Ze vond het een mooie film. 

Ook de film riep weer vragen bij haar op. Wat zou het belang zijn van een eigen identiteit? Deze was immers vaak gekoppeld aan een situatie, een groep etc.

Ze leest verder over de soorten identiteit, en begint bij de Sociale identiteit

Sociale identiteit is het bewustzijn van een persoon tot een bepaalde groep te behoren en door anderen als zodanig behandeld te worden. Die groep heeft een (gewenst) zelfbeeld en wordt door anderen als uniek onderscheiden. Het zelfbeeld hoeft niet overeen te komen met het beeld dat buitenstaanders van een groep hebben, dat vaak gekenmerkt wordt door stereotypes. Als zodanig wordt het begrip pas vanaf de jaren zestig van de twintigste eeuw gebruikt.
De sociale identiteit is opgebouwd uit de identiteit van groepen waartoe iemand kan behoren, zoals de nationale, culturele, geslachts-,politieke of stedelijke identiteit. Dit geheel heeft invloed op het handelen van een persoon, maar daarbij speelt ook de persoonlijke identiteit een rol. Door dit laatste kan men zich onderscheiden binnen een groep. Bij een negatieve beeldvorming in de buitenwereld wordt de persoonlijke identiteit vaak nauw verbonden met de collectieve identiteit, zowel binnen de groep als daarbuiten.

Brrrr. 
Morgen maar eens verder met de culturele activiteit.

Inspiratie: cultureel door
Inspiratie: identiteit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten