dinsdag 7 augustus 2012

A little Story A Day - I'll give it away ...


 

07.08.2012

En dan was er ook nog die vraag van iemand die vroeg of ze begeerlijk of hebberig was om te weten te komen welk type mens zij was. Hoe kon ze dit vragen?  Er waren nog zoveel vragen om een antwoord op te vinden en bovendien was ze nog niet uitgelezen over de betekenis van het woord "vrijheid".

Ze las het volgende:

Waartoe zijn wij vrij? We kunnen de vrijheid zo misbruiken dat we haar verspelen. 

Kennelijk kan de mens zijn vrijheid goed of fout gebruiken. En fout gebruik leidt tot verlies aan materiële vrijheid, zodat je uiteindelijk jezelf dwars zit en terecht komt op een plek die je niet in eerste instantie zou uitkiezen. En we zullen ook moeten aangeven tot welk doel die ‘vrijheid tot’ zich dan idealiter zou moeten richten, want niet alles kan ons hart vervullen. Wie zijn wil uit vrije wil namelijk op het verkeerde richt, zou zijn vrijheid daarbij kunnen verspelen, en dan gaat het niet alleen om vrijheid in sociale of politieke zin, maar om iets dat nog dieper gaat: zo’n mens kan in zichzelf verdeeld raken.

Die komt in de staat van de ‘vrijheid als voortvluchtige’. Daar blijft dus wel de formele vrijheid bestaan als een vermogen tot anders willen, maar de materiële vrijheid gaat verloren: je kunt niet meer doen wat je vanuit je diepste natuur eigenlijk graag wilt.

Men zou kunnen denken aan het aangaan van goede, liefdevolle intermenselijke relaties of het nastreven van rechtvaardigheid voor iedereen.

Inspiratie: liefdevol (le) door
Inspiratie: vrijheid

Morgen meer "liefdevol". Of neem alvast een voorproefje bij bol.com (link bovenaan linkerkolom).
  Besteld bij www.bol.com? Mail naar marjoleintuasela@hotmail.nl. Elke 10e besteller ontvangt een cadeaubon van bol.com ter waarde van € 10,00.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten