vrijdag 10 augustus 2012

A little Story a Day - I''ll give it away



De culturele identiteit

Zij is nog steeds bezig met haar zoektocht naar "de zingeving" in het leven. En ze onderzoekt vandaag even kort de culturele indentiteit en las het volgende.


In het primordialisme zegt men wel dat culturele identiteit gemaakt is door de mensen vroeger. Wat is nou weer primordialisme?

Primordialisme gaat ervan uit dat groepsidentiteit een gegeven is en dat er binnen iedere maatschappij bepaalde fundamentele, irrationele verbintenissen tussen mensen bestaan die gebaseerd zijn op religie, cultuur, taal etc.


Het heeft dus een kwaliteit die we willen doorgeven, die we willen uitbouwen en waarvan we niet willen dat het ondermijnd wordt. Een culturele identiteit is een 'verbeelde gemeenschap', het resultaat van een toeschrijvingsproces. 


Een culturele identiteit ontstaat als een samenleving kiest voor een groepsverbondenheid die ze zelf definieert op grond van gemeenschappelijke waarden en normen en op grond van een gemeenschappelijk verleden. Culturele identiteit is een toeschrijvingsproces dat wortelt in een historisch continuïteitsbesef. Het is dan ook niet verwonderlijk dat jonge naties zich beijveren om zichzelf een groots verleden toe te schrijven.


Ze betrok het liever op zichzelf voor dit moment. Ze moest focussen en de opdracht niet vergeten. Haar zoektocht naar "zingeving". 


Toch waren er raakvlakken voor haar. Haar christelijke omgeving vroeger heeft haar inderdaad ook laten zien dat er een deel van de samenleving kiest voor een groepsverbondenheid die ze zelf definieerden op grond van gemeenschappelijke waarden en normen en op grond van een gemeenschappeijke verleden (en de bijbel). Volgens mij kun je hierin ook spreken van een toeschrijvingsproces dat wortelt in een historisch continuiteitsbesef.


Maar wat doe je vervolgens met die identiteit, vroeg ze zich af? Geef je die opnieuw door? Of sluit je je bij een andere groep aan en kies je voor andere normen en waarden? Of kies je voor je eigen normen en waarden, niets groepsverbondenheid?

Ze hoopte op reacties van anderen op haar teksten. Dat zou het schrijven vergemakkelijken en het zou de theorie die beschreven wordt van meerdere kanten kunnen laten zien.

Ze besloot twee dagen een time-out te nemen, mensen een kans te geven te reageren en alles eens even te laten bezinken. 


Voor haar culturele uitstap zou ze dit weekend alvast iets gaan kiezen uit:


De culturele ladder van Vila Augustus

Klassieke concerten




Geen opmerkingen:

Een reactie posten